Lumea constructiilor este pe cat de frumoasa pe atat de “periculoasa”, existand in anumite momente situatii care ne pot da adevarate batai de cap. In unele dintre ele ne putem baza pe firma de constructii cu care lucram sa remedieze problema, insa in alte cazuri interventia specialistilor e posibil sa nu mai salveze situatia, oricat de mult ne-am dori acest lucru.
Cand facem referire la pericolele din constructii nu facem referire la normele de respectare a muncii si la SSM, deoarece se presupune ca acestea sunt respectate inca de la bun inceput. Insa exista oricand situatii in care vremea ne poate pune probleme sau situatii in care, din anumite motive, lucrarile trebuie sa fie stopate, lucru care conduce catre acumularea de frustrari si implicit catre devansarea termenului de finalizare a lucrarii. Vom vorbi in cele ce urmeaza despre timpii tehnologici de asteptare pentru finalizarea constructiei, dar si despre timpul care se pierde involuntar, cu anumite probleme ce pot aparea in santier.
Timpul tehnologic in constructii se refera la perioada temporala intre lucrari, stabilita in vederea realizarii corecte a acestora. Ca si explicatie, putem mentiona timpul tehnologic de uscare a betonului, de 28 de zile, termen necesar pentru ca acesta sa atinga rezistentele necesare pentru sustinerea intregii constructii. In cazul in care acest timp tehnologic nu este respectat, acest lucru poate conduce catre deformari ale structurii din cauza betonului inca proaspat, sau chiar la cedarea acesteia, deoarece betonul nu va putea sustine o greutate foarte mare cata vreme este inca proaspat turnat. Fireste insa ca nu este necesar ca in acest timp lucrarile sa fie stopate de tot. Intr-un santier exista destul de multe lucruri de facut, drept pentru care in acest timp tehnologic se poate indrepta atentia catre lucrarile ce pot fi executate concomitent.
Pe de alta parte vremea este un alt motiv pentru care anumite lucrari pot fi stopate. Spre exemplu, betonul nu poate fi turnat la temperaturi foarte scazute, si nici in ipoteza in care ploile sunt prezente in mod constant. Ca si in cazul precedent insa, in tot acest timp pot fi executate alte tipuri de lucrari, la interior, cu asigurarea unui microclimat potrivit.
Lipsa fondurilor reprezinta un alt motiv pentru care lucrarile pot fi stopate pentru anumite perioade de timp, la fel cum si lipsa spatiilor sau a materialelor ne poate pune probleme. In aceste situatii este destul de greu sa se intervina cumva, deoarece, asa cum am spus anterior, exista si situatii pe care nu le putem controla in totalitate.
Este insa important sa avem in vedere un parteneriat serios cu o firma de constructii specializata precum www.avangart.org, deoarece ajutorul specialistilor in ceea ce priveste coordonarea pe santier si executia lucrarilor este de necontestat. Lucrarile in constructii sunt ample si trebuie sa fie organizate astfel incat sa profitam din plin de timpul pe care il avem la dispozitie pentru realizarea lucrarilor, astfel incat rezultatul final sa se poata concretiza in case fara cusur, perfect locuibile, durabile si stabile, de care sa fim mandri pentru cat mai multi ani.