Ce solicitari ne pot afecta constructiile?

Atunci cand construim, indiferent de tipul constructiilor sau de destinatia acestora, este foarte important sa avem in vedere doua criterii foarte importante. Pe de o parte avem de-a face cu criteriile de rezistenta, iar pe cealalta ne lovim de criteriile de stabilitate. Transpuse intr-un limbaj comun cele doua notiuni ar insemna ca o cladire construita trebuie sa reziste in primul rand la incarcarile cu care aceasta se confrunta si sa fie stabila indifererent de conditiile de exploatare.
Cum putem construi astfel incat constructiile noastre sa reziste? Normele de calcul si breviarele sunt cele care ne vor ajuta intotdeauna in acest sens indiferent de numarul, tipul sau grafica programelor de modelare structurala.

O constructie este un bun necesar pentru omenire insa la fel de bine sa poate transforma intr-o arma letala daca nu este realizata asa cum specificatiile in domeniu o cer.
Proiectarea si testarea constructiilor in diferite variante de incarcare trebuie sa fie facuta tocmai pentru a preintampina eventuale probleme cu care s-ar putea confrunta aceasta pe parcurs. Astfel putem diferentia incarcarile statice de cele dinamice si putem realiza un model de lucru in baza caruia sa putem primi informatii pretioase cu privire la modul de lucru al constructiei ca ansamblu.

Incarcarile statice sunt cele care actioneaza pe o suprafata stabilita, care nu se muta si nu se schimba pe durata de utilizare a constructiei. Incarcarile statice pot fi punctuale, sau pot fi distribuite uniform, conform cazului in care luam in calcul greutatea proprie a cladirii. In acelasi caz putem include si incarcarile venite din corpurile de mobilier, mai reduse insa, dar care trebuie estimate astfel incat rezultatul final sa fie cel in care greutatea proprie a cladirii, la care se adauga si suma celorlalte incarcari sa nu depaseasca capacitatea portanta a cladirii.

Incarcarile variabile pe de alta parte sunt acele solicitari care isi pot schimba intensitatea de-a lungul timpului. Ele nu pot fi calculate in mod sigur insa pot fi estimate, acest lucru depinzand de pozitionarea geografica si de regimul de inaltime al cladirii.

In cazul incarcarilor din vant spre exemplu acestea pot influenta foarte mult modul de comportare a unei constructii, prin prisma impinderii laterale care actioneaza pe verticala. Putine persoane stiu acest lucru, insa atunci cand rafalele de vant sunt foarte puternice acest lucru este resimtit si de casele noastre, iar acest lucru poate fi cu usurinta observat mai tare la bloc, prin simpla verificare a vasului de toaleta. Daca privim cu atentie, apa din acesta se misca conform miscarii induse de catre vant formand valuri mici, perceptibile insa de catre ochiul uman.

Incarcarile din zapada sunt si ele demne de luat in calcul deoarece ele pot contribui in mod activ la marirea greutatii constructiei. Chiar daca poate parea o incarcare neglijabila acest lucru nu este real, zapada fiind cauza nenumarator dezastre in constructii, atunci cand aceasta incarcare a fost neglijata.

Probabil ca cea mai importanta incarcare totusi ramane miscarea seismica. Aceasta nu poate fi nici prevenita si nici estimata, insa poate fi luata in calculele de rezistenta ca incarcarea cea mia defavorabila, acceptand o valoare maxima de calcul la care trebuie sa reziste cladirea.

A construi poate fi un lucru cu adevarat placut, insa noi cei de la Avangart.org am invatat ca fiecare lucru este important si ca predecesorii nostri au stiut de ce au calculat anumite lucruri asa cum au facut-o. In consecinta si noi acordam atentia cuvenita acestor incarcari si le tratam cu seriozitatea cuvenita, tocmai pentru ca lucrarile noastre de constructii sa poata fi durabile si sigure pentru multi ani de aici inainte.

Share Button