Cum asiguram rezistenta unei pardoseli?

Pardoselile reprezinta elementele de constructii cel mai des solicitate, deoarece acestea trebuie sa sustina un trafic deosebit de intens in anumite cazuri, chiar daca la o prima vedere ar putea parea ca acest lucru nu este chiar atat de greu de realizat.

Desi in prima faza cu totii avem in minte doar imaginea finala atunci cand vine vorba de o casa, fiecare strat este important si, nefiind respectate normele de punere in opera, trecerea cu vederea peste acestea poate insemna uneori chiar o problema deosebit de mare.

Nivelul de trafic intr-o constructie reprezinta o incarcare foarte importanta. Acest lucru este justificat prin prisma faptului ca o suprafata daca nu este proiectata sa reziste unei incarcari dinamice va suferi cel mai probabil o cedare, o rupere in masa de beton sau un colaps total. Daca ne este permisa comparatia este ca si cum noi, adulti fiind, ar trebui sa ducem in spate succesiv pietrele lui Atlas. Si noi suntem proiectati sa rezistam anumitor incarcari insa dintr-un anumit punct inainte am pune unul dintre genunchi pe pamant sub greutatea pietrelor sau mai rau, am ceda sub greutatea lor.

Acelasi lucru se intampla si in cazul pardoselilor, acestea fiind proiectate sa reziste unei greutati limitate si unui nivel de trafic limitat. Aceasta nu inseamna o sensibilitate excesiva ci pur si simplu o conditionare de utilizare de care trebuie sa tinem seama.
Din fericire insa, spre deosebire de oamenii care sunt limitati ca forta fizica, pardoselilor li se poate aduce un plus de rezistenta. Astfel, in cazul unei placi turnate din beton i se poate mari considerabil capacitatea portanta prin folosirea unei sape autonivelante care sa preia in acest fel incarcarile provenite din nivelul de trafic.

Pe de alta parte fiecare strat de material aplicat in constructii are nevoie de o protectie ulterioara, insa si in acest sens solutiile ne sunt la indemana. Aplicarea amestecurilor epoxidice sau poliuretanice, in functie de destinatia elementului de constructie (dispunere la interior sau la exterior) si a unui top coat peste acestea poate conduce la realizarea unei suprafete cu o duritate extrem de mare, potrivita pentru orice fel de nivel de trafic.

Piata materialelor de constructii s-a diversificat extrem de tare, fapt care pe noi ne poate ajuta destul de mult, mai ales avand in vedere ca in acelasi timp cu acest fenomen par a creste si solicitarile. Utilajele folosite in mediul industrial, greutatea masinilor din parkinguri, mobilierul si mutarea acestuia, toate aceste solicitari se dovedesc a fi importante atunci ne referim la calculul incarcarilor pe o pardoseala.

Noi, specialistii Avangart.org am studiat indelung tipurile de solicitari, dar si materialele aferente executiei unor pardoseli sigure si eficiente. Atunci cand noi realizam aceste elemente structurale avem intotdeauna in vedere aceste aspecte si probabil ca tocmai de aceea lucrarile executate de noi sunt exploatate de atata timp fara a exista necesitatea unor interventii ulterioare. Practic acesta este si secretul unui bun constructor si anume realizarea unor structuri care sa poata sta in picioare de-a lungul vremurilor, indiferent cat de schimbatoare ar fi conditiile de incarcare.

Share Button