Din ce in ce mai des in ultima perioada pare ca ne lovim in segmentul constructiilor de ceea ce inseamna problema infiltratiilor de apa din interiorul solului. Acest lucru poate veni ca urmare a ridicarii panzei de apa freatica in urma ploilor, sau din cauza unei estimari gresite a adancimii la care se gaseste apa.
Cu toate acestea protejarea unei cladiri din acest punct de vedere se poate face cu o destul de mare usurinta, insa pentru aceasta este necesar sa fii destul de bine informat in acest sens. De aceea noi, la Avangart.org am ales toate metodele specifice de tratare si protejare a cladirilor astfel incat acestea sa poata fi intelese si aplicate in consecinta acolo unde este nevoie.
Deoarece vorbim despre un fluid trebuie sa fim constienti de faptul ca acesta are o putere mare de infiltrare in majoritatea elementelor de constructie. Zidaria si betonul sunt de departe cele mai afectate si din pacate migratia apei nu se desfasoara doar la nivel de interior al elementului, ci tinde sa iasa in exterior, problema devenind astfel vizibila. Practic in acest fel ne dam seama ca avem de-a face cu o infiltratie. Petele, eflorescentele si aoreolele de pe peretii subsolurilor si de pe placa, sunt primul indicator care ne spune ca apa are tendinta sa se infiltreze in structura noastra. Acumularile de apa de pe suprafata placii ne indica acelasi lucru, insa ne mai si indica modul de rezolvare.
Atunci cand avem de-a face cu acumulari de apa pe placa primul pas este acela de a realiza o bariera de stopare a infiltratiilor de apa. Aceste bariere orizontale au rolul de a stopa migratia apei in beton si in zidarie, stopand in acest fel si ascensiunea acesteia de-a lungul peretelui.
Executia acestor bariere orizontale presupune folosirea unor packere sau stuturi de injectare care se monteaza in structura peretelui la o anumita distanta unul fata de celalalt, in gauri cu un anumit diametru, astfel incat stutul sa poata incapea. De regula diametrul gaurii forate este mai mare decat diametrul packerului, tocmai pentru ca acesta sa poata fi bine fixat inauntru. Packerele sunt lasate in structura dupa injectare, fiind taiate la fata peretelui si matate ulterior folosind mortare speciale.
In stuturile de injectare sunt introduse materialele necesare pentru stoparea infiltratiilor, materiale care de cele mai multe ori reprezinta rasini sintetice cu o densitate mai mica decat cea a apei, tocmai pentru ca aceasta rasina sa se poata ridica deasupra nivelului apei. Packerele pot fi montate in plan inclinat, sub un anumit unghi, astfel incat sa poata prinde ambele laturi ale peretelui ce urmeaza a fi injectat.
Tot in scopul limitarii infiltratiilor de apa la nivelul subsolurilor sau demisolurilor mai este folosita si injectarea direct in placa de beton, injectare ce are ca scop monolitizarea structurii si asigurarea unei suprafete compacte prin care apa sa nu poata trece.
Infiltratiile de apa pot avea efecte din cele mai distructive, incepand de la o simpla patare a suprafetelor si terminand cu exfolierea tapetului, a vopselei lavabile sau chiar a tencuielii. Tocmai pentru acest motiv fiecare dintre noi trebuie sa tratam cu interes aceasta problema, astfel incat aceasta sa nu mai poata afecta structurile pe care le detinem.