Alegerea tipului de pardoseala, si facem aici referire la pardoselile din rasini sintetice, care se potriveste cel mai bine spatiilor noastre este uneori dificila, deoarece trebuie sa avem in vedere toti factorii care concura catre un raspuns cert. Pentru o astfel de alegere avem la indemana mai multe unelte: fie internetul si multitudinea de modele de astfel de tipuri de pardoseli, fie epoxidice sau poliuretanice, fie o firma de constructii care sa ne ghideze, fie rudele si prietenii care au mai trecut prin asta.
In mod cert decizia nu este una usoara pentru nici unul dintre noi, insa pentru a o face sa devina ne putem rezerva putin timp pentru cercetare si informare, astfel incat finalul sa fie unul pe cat se poate de multumitor. Firma de constructii aleasa poate juca un rol important in aceasta alegere, deoarece specialistii stiu foarte bine care sunt produsele si materialele specifice anumitor situatii si tipuri de cladiri, drept pentru care acordam un vot de incredere acestor companii, precum www.avangart.org.
Inca de la inceput trebuie mentionat faptul ca si pardoselile sunt destinate, ca si constructiile, unor anumite segmente date. Vom vorbi asadar despre pardoseli pentru cladiri civile, dar si despre pardoseli industriale. Diferenta dintre cele doua consta in gradul de uzura si de rezistenta, in functie de nivelul de trafic pe care il intalnim. In mod clar in cadrul segmentului industrial vom avea nevoie de pardoseli speciale, care sa poata face fata atat traficului uman, cat si celui datorat utilajelor folosite. In anumite cazuri aceste utilaje pot distruge cu adevarat nu doar pardoseala in sine ci chiar si stratul suport, drept pentru care vom avea nevoie de produse de calitate, cu rezistenta mare si durabilitate in timp.
Ce calitati trebuie sa indeplineasca o pardoseala? Ei bine daca vorbim despre pardoselile destinate mediului civil, atunci putem spune ca avem nevoie de un strat de acoperire cu rezistenta medie, realizat din substante non-toxice, care sa se potriveasca in functie de destinatia camerelor. De luat in calcul este di modul de amplasare a pardoselii, daca vorbim despre interior sau exterior, despre expunere solara, sau despre interferente cu zapada, apa sau vant, ca in cazul balcoanelor. Mentionam aceste aspecte deoarece pe piata pardoselilor exista atat pardoseli epoxidice, care se preteaza foarte bine la interior, dar si pardoseli poliuretanice, care au o rezistenta crescuta la raze UV.
In cazul constructiilor industriale avem practic aceleasi cerinte, insa in plus mai apare si necesitatea ca aceste pardoseli sa nu fie sfaramicioase, sa nu se faineze si sa nu se macine, permitand astfel sa se deterioreze suportul din beton. De aceea in toate cazurile este folosita o amorsa inainte de aplicarea rasinilor speciale, atat in scopul aderentei mai bune, cat si in vederea intaririi stratului suport din beton.
Este important sa avem in vedere aceste considerente atunci cand alegem o pardoseala din rasini, deoarece nici culoarea si nici pretul nu sunt criteriile dupa care se face alegerea, ci criteriile care tin de durabilitate in timp, astfel incat costurile datorate reparatiilor sa fie pe cat posibil reduse.