Cum consolidam o constructie?

Dupa un anumit numar de ani, o constructie intampina dificultati in a se purta ca o structura monolita, iar acest lucru este rezultatul unui cumul de factori care concura in acest sens. Pentru orice beneficiar, momentul in care structura incepe sa cedeze, aratand deja primele semne, inseamna in mod clar ca e nevoie de o firma de constructii care sa se ocupe de aceste probleme.

Pentru o firma de constructii specializata in domeniul consolidarilor exista cativa indicatori care conduc catre luarea unor anumite decizii de consolidare, insa pentru aceasta trebuie respectate anumite etape, fara de care nu se poate. Inainte de orice fel de interventie, fie ea si locala, se va face o analiza a situatiei intalnite, pentru a se putea sti cu exactitate ce solutie poate fi aplicata.

Pentru aceasta se va lua in calcul tipul structurii verificate, ce poate fi din beton sau zidarie, vechimea acesteia, gradul de deteriorare a structurii, dar si tipul de consolidare ales. Trebuie avuta o foarte mare grija atunci cand demaram un proiect de consolidare, deaorece este necesar sa stim care sunt punctele care necesita consolidare incipienta, pentru a nu fi pusa presiune suplimentara pe constructie.

Etapa de inceput in cazul oricarei consolidari consta in curatarea zonelor care vor avea nevoie de interventii. Pentru inceput se va face o decopertarea locala a stratului de acoperire existent, astfel incat sa se poata ajunge la zonele care prezinta probleme din punct de vedere al rezistentei. Decopertarea se va face nu doar pe zonele cu probleme, ci si in lateral, stanga-dreapta cu o anumita marja, astfel incat realizarea finisajului sa se poata face cu usurinta.

Dupa realizarea decopertarii, se va trece la suflarea structurii cu aer, etapa care prezinta mai multe avantaje decat ar crede cineva. Suflarea cu aer a golurilor reduce pericolul ca in acestea sa mai fie particule de praf sau impuritati. De ce este important acest lucru? Ei bine praful, uleiurile, grasimile si alte impuritati pot crea neajunsuri atunci cand materialul pentru consolidare este aplicat, deoarece acesta ar putea sa nu adere la fel de bine la structura la fel cum ar face-o in ipoteza curatarii. De aceea este indicat ca in acest caz sa folosim instrumentele de lucru necesare si sa avem in vedere meticulozitatea operatiei, pentru a fi siguri de cele mai bune rezultate in urma punerii in opera.

Ulterior acestor operatiuni se trece la consolidarea propriu-zisa care poate consta fie in camasuieli, fie in injectari de material, sau fie la umplerea de goluri acolo unde este cazul. Din acest punct de vedere structurile cu cea mai mare rata de consolidare sunt cele din zidarie portanta, acestea fiind usor de remediat, chiar si in cazul cladirilor istorice sau de patrimoniu national. Injectarea de material, acoperirea golurilor sau camasuielile se incheie cu aplicarea stratului final de tencuiala, cea care trebuie sa aduca practic constructia la forma si aspectul initial.

In mod clar aceste operatiuni nu pot fi realizate in regie proprie si tocmai de aceea o firma de constructii specializata precum www.avangart.org ne poate ajuta in acest demers. O echipa specializata de muncitori, sculele si materialele potrivite, acestea par a fi reteta succesului in ceea ce priveste consolidarea optima a cladirilor.

Share Button