Cum construieste o casa o firma de constructii?

Atunci cand ne dorim o casa numai a noastra, in care sa ne putem bucura de liniste si confort, trebuie sa ne gandim si la lucrurile ce deriva din intregul proces. Cheltuielile si timpul aferent executiei lucrarii, nervii si rabdarea limitata, toate aceste lucruri sunt binecunoscute de catre oricine a interactionat cel putin o data cu realizarea unei constructii. Pentru mullti beneficiari lucrurile par a fi destul de simple: se angajeaza o firma de constructii care se ocupa de lucrari, se plateste etapizat sau la final conform devizului de lucrari si gata casa.

Drumul in aceasta forma pare destul de scurt, insa poate ca ar trebui sa stim cum reuseste o firma de constructii sa realizeze la timp lucrarile, sau mai bine spus cati pasi are de parcurs pana la finalizarea lucrarii. Desi in aparenta este foarte usor ceea ce fac specialistii, in realitate lucrurile sunt mult mai complicate de atat.

Inainte de construirea efectiva a unei cladiri, primul pas ce necesita a fi facut este un studiu geotehnic. Acesta este realizat de catre firme specializate, care au laboratoare de testare a solului, astfel incat raspunsurile lor sa ne indrume pasii catre o constructie cat mai stabila. Practic, specialistii geologi ne vor da informatii legate de structura solului, de felul in care acesta arata in profunzime, acolo unde ar trebui sa fie pozitionata fundatia cladirii noastre. Aceste informatii sunt vitale, deoarece in functie de ele se alege tipul fundatiei, greutatea constructiei si eventualele mijloace de stabilizare a terenului, daca este cazul.

Procesul de constructie efectiv incepe invariabil cu un proiect. De acesta se ocupa un proiectant autorizat, mai ales ca in ultima perioada autorizatiile de construire nu se mai elibereaza fara un proiect semnat de catre o persoana autorizata. Proiectantul realizeaza planurile cladirii si calculeaza rezistenta si stabilitatea acesteia, bazandu-se pe programe de calcul automat sau de modelare grafica pe calculator.

O data stabilite caracteristicile cladirii, rezistenta sa si felul in care aceasta va arata, se trece mai departe la achizitionarea materialelor conform devizelor, si punerea acestora in oprea. Primele materiale achizitionate in santier sunt cele care tin de realizarea fundatiei, in speta cofraje, beton si armatura, si de asemenea sunt aduse in santier si utilajele necesare efectuarii sapaturilor.

Ulterior executiei fundatiei, se trece mai departe la realizarea peretilor si a planseelor, la realizarea elementelor de compartimentare, la realizarea acoperisului, la realizarea elementelor de inchidere si mai apoi la finisarea efectiva a constructiei. Aici se vor face si lucrarile de amenajari interioare si exterioare, dar se va face si racordarea la utilitati, astfel incat constructia sa fie predata “la gata” beneficiarului care abia asteapta sa locuiasca in ea.

Desi pare putina munca, ei bine nu este tocmai asa. Daca intrebam specialistii in domeniu, precum cei de la www.avangart.org, acestia iti vor spune ca fiecare proiect necesita multa munca si multa dedicare. Este drept ca rezultatul final o data obtinut se incadreaza frumos intr-un portofoliu, insa pana la realizarea acestuia este un drum lung si anevoios, insa care ofera satisfactii multiple, atat beneficiarilor cat si constructorilor deopotriva.

Share Button