Cum sa ferim imobilele de condens?

Condensul este o probolema cu care se confrunta majoritatea imobilelor, iar aceasta problema apare cu recurenta in momentul schimbarilor de anotimpuri, de regula de la cel cald la cel rece. Condensul este cunoscut ca fiind rezultatul diferentelor de temperaturi de pe anumite suprafete, de regula acestea avand o temperatura mai mica decat cea a mediului inconjurator, iar acest lucru este stiut de catre specialistii de la orice firma de constructii care ne si arata pasii pe care ii avem de facut pentru a ne proteja imobilele.

De cele mai multe ori condensul va aparea in zonele de tamplarie, indiferent daca aceasta este metalica sau din lemn, sau in zonele in care aceasta intalneste peretele. De aceea orice firma de constructii iti va recomanda in momentul trasarii elementelor de inchidere sa folosesti profile PVC, eventual cele mai calitative de pe piata, pentru a putea preintampina aceste probleme. In acest caz va trebui sa fiti atenti si la sistemele de etansare, astfel incat sa se reduca pe cat posibil diferentele de temperatura dar si posibilitatea condensarii. Etansarea se face atat la interior cat si la exterior si se face pe intreg conturul zidariei, atfel incat sa nu apara nici un fel de bresa in structura tamplariei.

Unul dintre motivele principale care duc la aparitia condensului este utilizarea camerelor in care se produce abur. Astfel, bucatariile trebuie sa fie echipate cu sisteme de aerisire, care sa permita aburului sa fie evacuat in mod rapid. Mai mult decat atat trebuie avut in vedere si faptul ca usile trebuie inchise in momentul utilizarii bucatariilor, si facem referire aici la usile interioare de compartimentare, care pot proteja restul casei de abur. Acelasi lucru se intampla si in cazul bailor, deoarece si aici poate aparea aburul ca urmare a utilizarii apei calde intr-o zona mai rece. Baile in acest caz ar trebui sa fie echipate si ele cu ventilatoare speciale care sa elimine condensul, acestea fiind montate de cele mai multe ori pe o retea comuna de bloc, in ipoteza in care geamurile de aerisire lipsesc cu desavarsire.

Aerisirea casei in totalitate, indiferent de utilizarea sau nu a anumitor dependinte, este un alt mod in care putem evita formarea condensului, iar acest lucru trebuie facut cu regularitate, astfel incat temperatura peretilor sa poata fie egalizata, iar vaporii de apa sa poata fi eliminati. Acest lucru ar trebui sa devina o obisnuinta, deoarece nu doar ca elimina formarea condensului, insa este si un mod bun de a ne pastra sanatatea.

Este foarte important sa ne pastram locuintele curate, fara condens. O vorba mai veche spune ca unde nu intra soarele pe geam, intra doctorul pe usa, iar in acest caz explicatia este mai mult decat rationala. Tocmai de aceea este bine sa construim eficient sau sa intretinem cu sarg. Firmele de constructii specializate, precum www.avangart.org ne pot ajuta in acest sens, deoarece ofera consultanta si servicii deosebite de care noi sa ne putem bucura pentru a ne transforma propriile case in adevarate camine, in care notiunea de confort sa se poata regasi din plin.

Share Button