Una dintre cele mai mai temeri ale omenirii este aceea care vizeaza miscarile tectonice, si nu facem referire aici la micile seisme absolut necesare si inevitabile cand vine vorba despre asezarea scoartei terestre ci la seismele de mare amploare, cele care pun in pericol siguranta cladirilor si implicit pe cea a oamenilor.
De fapt ceea ce intereseaza mai mult in domeniul constructiilor este cantitatea de energie care este eliberata in timpul unui seism, notiune care poarta denumirea de magnitudine. In functie de intensitatea unui cutremur putem masura si pagubele produse de catre acesta, insa ar fi bine de retinut si faptul ca uneori efectele ce deriva dintr-un cutremur pot fi cele mai devastatoare. Spre exemplu ne amintim cel mai probabil cu totii de incendiile ce au urmat cutremurului din anul 1906 din San Francisco, incendii care au mistuit orasul timp de 3 zile consecutiv.
Tot din categoria pagube produse dincolo de un seism in sine putem mentiona cutremurul din Kobe din anul 1995, cutremur care a avut implicatii cu privire la tipul terenului de fundare, cel care a condus catre prabusirea partiala a unor constructii.
Ce putem face pentru a ne proteja de miscarile tectonice? Ei bine in acest caz singura masura de precautie pe care o putem lua este aceea de a proiecta si calcula cat mai bine o structura din punct de vedere al acestor incarcari, incercand pe cat posibil sa avem stabilita o marja acoperitoare de siguranta. Fireste ca nimeni nu poate estima cand si mai ales cat de mare va fi un cutremur, insa in mod clar ne putem proteja in acest sens avand grija sa respectam atunci cand construim exact acele notiuni specificate in mod clar in normative si breviare de calcul.
Noi, cei de la Avangart.org ne-am documentat temeinic in ceea ce priveste harta seismografica a Romaniei astfel incat sa putem sti in mod clar care sunt zonele cele mai solicitate din punct de vedere a cutremurelor. Tocmai de aceea constructiile noastre inca rezista si se comporta foarte bine la miscari seismice, chiar daca acestea au fost mai reduse la noi decat in alte tari.
Calculul unei structuri la seism este foarte important deoarece doar in asa fel putem estima care va fi modul de comportare a unei cladiri atunci cand aceasta este supusa unor incarcari de acest tip. Grija fata de intrarea in rezonanta a cladirilor, alegerea celor mai bune materiale de constructii folosite, armarea potrivita a elementelor sau folosirea structurilor metalice in locul elementelor masive din beton pot fi solutii cu adevarat potrivite atunci cand ne pregatim pentru executia unei cladiri.
O constructie trebuie sa raspunda unei multitudini de situatii. Din nefericiere insa aceasta este cea mai defavorabila dintre toate, deoarece vorbim despre ncarcari pe care nimeni nu le poate estima sub nicio forma.
Tocmai de aceea a avea langa dumneavoastra o firma specializata care sa va ajute in ceea ce priveste dimensionarea corecta a structurii, dar si calculul din punct de vedere al rezistentei si al stabilitatii devine o cerinta cu adevarat imperios necesara.