Suprematia in constructii- “lupta” dintre executant si proiectant

Si in constructii ca in oricare alt domeniu, exista o lupta care se da in ceea ce priveste suprematia. In ceea ce priveste constructiile, lupta principala se da intre constructor, inginerul care supravegheaza lucrarile de construire si arhitect, omul cu viziunea, esteticul si amenajarea.

Fiecare dintre cele doua persoane implicate are insa un cuvant de zis in ceea ce inseamna procesul de construire al unei case. Influenta unui arhitect insa se manifesta cu pregnanta atunci cand vine vorba despre realizarea de case la cheie, in care este neaparat nevoie de cunostintele unei persoane cu experienta in acest domeniu.

Desi un inginer constructor poate suplini in cele mai multe dintre cazuri prezenta unui arhitect, sau cel putin ideile acestuia, exista si situatii in care aceste idei trebuie sa vina din partea unei persoane avizate. Practic aici este si lupta despre care vorbeam. In general un arhitect va veni in intampinarea utilizatorilor cu idei arhitecturale si estetice care tind sa uite uneori de criteriile de rezistenta. Acest lucru se intampla deoarece arhitectii gangesc majoritar din punct de vedere estetic, in vreme ce un structurist spre exemplu va cauta pe cat posibil sa asigure criteriile esentiale in ceea ce priveste stabilitatea si rezistenta.

Un arhitect va avea intotdeauna in minte realizarea unor detalii arhitecturale complicate, realizabile insa cu ajutorul unor materiale usoare, modelabilesi estetice. In alte cazuri insa, un arhitect iti poate recomanda anularea anumitor elemente structurale in vederea eficientizarii spatiului construit. In definitiv aceste lucruri nu sunt nepermise, insa este foarte important ca inainte de a purcede in acest demers, sa cerem si parerea unui inginer constructor.

Un inginer constructor va sti in mod clar sa iti explice de ce nu este bine sa faci anumite modificari in ceea ce priveste casa ta. El va sti sa intuiasca anumite carente ale casei tale si te va atentiona atunci cand prin eliminarea unor anumite elemente poti pune in pericol stabilitatea unei cladiri. Daca luam spre exemplu multitudinea de persoane care aleg sa demoleze in propriile case in baza faptului ca au nevoie de spatiu vom constata ca prea putine locuinte mai sunt dispuse constructiv asa cum acestea au fost proiectate in prima faza. Iar daca acest lucru pare a nu reprezenta o problema, atunci haideti sa ne gandim la pericolele ce pot aparea in cazul in care locatarii de pe 4 nivele se hotarasc sa isi demoleze peretii interiori. Unde vor mai fi punctele de sprijin ale placii? Oare nu va fi aceasta afectata din punct de vedere al sagetii maxime ca urmare a incarcarilor?

Este important ca atunci cand avem in echipa noastra de lucru un inginer si un arhitect, acestia sa faca front comun in vederea realizarii unei constructii stabile dar si estetice, fara a pune in pericol stabilitatea structurala sau siguranta in exploatare a cladirii.

Noi, cei de la Avangart.org am invatat de-a lungul timpului ca exigentele clientilor pot fi satisfacute din ambele puncte de vedere, atat estetic, cat si functional si structural. Pentru aceasta insa este indicat sa beneficiati de cele mai bune sfaturi in constructii, iar in acest sens noi va stam la dispozitie cu tot ceea ce aveti nevoie sa stiti pentru a va bucura de o casa frumoasa si durabila in timp.

Share Button